10 фактора да изградим реална представа за себе си, за да бъдем по-успешни и уверени

Мъж върви през пустинята към табела с надпис Вяра и Страх

В света, в който живеем, да чувстваме увереност в себе си е много важно. Тя помага да се справяме с трудните моменти, защото ни дава сила и смелост да погледнем проблема право в очите. Увереността стъпва върху самооценката. А здравата самооценка се осланя върху доверието към себе си, възможностите и способностите ни, но и върху една реална претенция към самите нас.

 

Занижената самооценка може да има различни лица.

Едното лице може да е страхът да не се изложим. Той показва, че претенциите към нас самите са по-големи от възможностите. Вътрешният глас каза: “Недай си боже нещо да се обърка и хората да не видят колко съм голям“.

Съществува и обратният вариант. Хора, които притежават умения, знания и възможности, но с ниски претенции към себе си, съответно се страхуват да покажат на какво са способни.

И в двата случая имаме занижена самооценка, зад която стоят страхове, желание за перфекционизъм и изключителна необходимост от положително чуждо мнение. Върху изграждането на една реална представа за себе си играят много фактори и успешните, и уверени хора, ги притежават.

Ето 10 от тях :

 

  1. Направление и ценности – имате представа кой сте и в какво вярвате, имате мечти и цели, които се стремите да постигнете. Предпочитате да бъдете себе си, а не някой друг, харесвате се и се обичате.
  2. Усещане за цел – имате усещане, че трябва да постигне нещо определено. Знаете какво е то и го следвате във времето.
  3. Мотивация – завладяни сте от енергията да сбъднете целите си. Постоянни сте, не се отказвате и работите с желание и готовност.
  4. Емоционална стабилност – по пътя, по който вървите, срещате различни пречки и въпреки гнева и тревогата успявате да намерите начин да се овладеете и да запазите самообладание. Вътрешното владеене на емоциите помага за овладяване на външната ситуация.
  5. Позитивната нагласа на съзнанието – убежденията и вярванията са прозорецът, през който гледаме света. Ако вашият прозорец на вярвания е покрит с твърде много негативност – идеи като „светът е опасно място“ или „не може да се вярва на хората“ – ще виждате един опасен свят и хора, които не заслужават доверие. Ако замените вашите вярвания с позитивни, като „светът е приятелски настроен“ и „мога да вярвам на себе си“, ще живеете в приятелски настроен свят, където сте в състояние да правите интелигентен избор за всеки аспект в живота си.
  6. Самоосъзнаване – знаете кои са вашите силни и слаби страни, в кое се справяте добре, но също така знаете, че човешкото същество не е съвършено и перфектно. Хората не сме се родили научени и можем да допускаме грешки.
  7. Гъвкавост в поведението – успявате да се адаптирате към ситуацията, да показвате толерантност към чуждото мнение и да проявявате търпение към външните обстоятелства.
  8. Енергия и здраве – свързани сте с вашето тяло и енергията тече свободно в него. Стресовите ситуации не водят до психосоматични заболявания.
  9. Готовност за поемане на рискове – спиране на безкрайните размишления, които спират действието като “ако, то…” Винаги, когато излизаш от зоната си на комфорт значи си на прав път.
  10. Желание за развитие  – обичате да откривате нови неща и да се разширявате. Знаете, че вчера никога няма да е утре и че е хубаво да се обновяваме и усъвършенстваме.
Млада жена се радва на живота развявайки свободно шала си

Въпреки огромното ни желание да бъдем уверени, да се справяме с трудностите и да проявяваме решителност във всяка една ситуация, ние, все пак, трябва да знаем, че увереността е ситуационна. При едни обстоятелства сме много непоколебими и вярващи в себе си, а в други, краката ни треперят и дъхът ни спира.

 

За да можем да надградим себе си и да развиваме едно уверено Аз, трябва да се пускаме и да правим повече от нещата, които ни е страх. Хубаво е да развием определени нагласи, на които да се опрем в кризисни ситуации.

 

Това са братовчедите на увереността, онези позитивни качества, които не са самата увереност, но са пряко свързани с нея.

 

 

Автор: Психолог и психотерапевт
Мина Касабова